fbpx

Дайджест новин “Підприємництво і право” з 18.10.2021 по 28.10.2021 р.

In: Дайджести новин законодавства і практики 29 Oct 2021 Tags: ,

Дайджест новин  “Підприємництво і право”

з  18.10.2021 по 28.10.2021 р.

 

З 30 жовтня Львівська область в “червоній” зоні

З 30 жовтня Львівська область в “червоній” зоні

27 жовтня державна комісія ТЕБ і НС прийняла рішення про запровадження у кількох областях «червоної» зони епіднебезпеки, у тому числі, у Львівській, з 30 жовтня. У зв’язку з цим, обласна комісія ТЕБ і НС підтримала таке рішення та визначила перелік обмежувальних заходів, які діятимуть в області.

У зв’язку з цим, обласна комісія ТЕБ і НС вирішила встановити з 00:00 год 30 жовтня «червоний» рівень епіднебезпеки на території Львівської області.

Додатково до обмежувальних заходів, визначених п. 3 постанови Кабміну № 1236, обласна комісія ТЕБ і НС вирішила запровадити на території області обмежувальні протиепідемічні заходи, передбачені для червоного рівня епіднебезпеки поширення коронавірусу.

Зокрема, заборонено:

  1. приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність у сфері громадського харчування (барами, ресторанами, кафе, тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки і замовлень на винос і закладів громадського харчування в аеропортах;
  2. приймання відвідувачів у ТРЦ, крім приймання відвідувачів у закладах, визначених пунктом 4, та у центрах і пунктах вакцинації населення від ковіду;
  3. приймання відвідувачів у інших закладах розважальної діяльності;
  4. приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, крім тих, які:
  • продають товари на торговельних площах, не менше 60% якої призначено для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованими засобами масової інформації, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, садивним матеріалом, добривами і засобами захисту рослин, без обмеження доступу відвідувачів до інших товарів, представлених в асортиментів зазначених суб’єктів господарювання;
  • здійснюють торговельну діяльність із здійснення адресної доставки замовлень;
  • провадять діяльність з надання фінансових послуг, діяльності фінансових установ, і діяльності з інкасації та перевезення валютних цінностей, діяльності  операторів поштового зв’язку;
  • медичної практики, ветеринарної практики, автозаправних комплексів (без зон харчування), діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, ремонту комп’ютерів, побутових виробів, предметів особистого вжитку, прання та хімічного чищення текстильних та хутряних виробів, перукарень, салонів краси за попереднім записом;
  • виконання робіт із збирання і заготівлі відходів;
  • діяльності із надання телекомунікаційних послуг. Приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність із надання телекомунікаційних послуг, здійснюється за попереднім записом;
  1. приймання відвідувачів закладами культури, проведення культурних масових заходів, крім роботи автоконцертів, автокінотеатрів, історико-культурних заповідників, суб’єктів господарювання, діяльність яких пов’язана із виробництвом аудіовізуальних творів, зокрема, здійснення кіно- та відеозйомки за умови обмеження доступу до місця зйомки (знімального майданчика) сторонніх осіб та використання персоналом (крім акторів під час знімального процесу), залученим до виробництва аудіовізуального твору засобів індивідуального захисту, зокрема, респіраторів або захисних масок, які закривають ніс і рот. Діяльність з виробництва аудіовізуальних творів не є масовим заходом;
  2. приймання у спортивних залах, фітнес-центрах, басейнах відвідувачів, крім спортсменів національних збірних команд України та їх тренерів за умови дотримання санітарних протиепідемічних заходів;
  3. проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних, інших) заходів, крім офіційних спортивних заходів, включених до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, та  матчів командних ігрових видів спорту професійних спортивних без глядачів за умови дотримання учасниками відповідних санітарних протиепідемічних заходів та здійснення обов’язкового щоденного контролю за станом здоров’я учасників, заходів з атестації здобувачів, заходів з оцінювання якості освіти;
  4. діяльність ринків, крім продовольчих;
  5. відвідування закладів освіти здобувачами освіти, крім здобувачів дошкільної освіти, учнів спеціальних закладів освіти та 1-4-х класів  закладів загальної середньої освіти, а також крім закладів освіти, усі працівники яких мають документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації чи міжнародний, внутрішній або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від ковіду однією дозою однозонної або двома дозами двозонної вакцини, або негативний тест ПЛР, або документ, що підтверджує одужання особи від ковіду, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, зокрема, додатку «Дія;
  6. посадка пасажирів в автомобільний або залізничний транспорт, який забезпечує сполучення між регіонами. Обмеження не застосовується до осіб до 18 років, а також при наявності негативного тесту-ПЛР або експрес-тесту, які проведені не більше як за 72 год, або документа що підтверджує проходження повного курсу вакцинації, або документу, що підтверджує одужання особи від COVID;
  7. проведення державними та комунальними закладами охорони здоров’я планових заходів з госпіталізації, крім:
  • надання медичної допомоги внаслідок ускладненого перебігу вагітності та пологів,
  • надання медичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям, новонародженим,
  • надання медичної допомоги у спеціалізованих відділеннях закладів охорони здоров’я пацієнтам з онкологічними та пульмонологічними захворюваннями,
  • надання паліативної медичної допомоги у стаціонарних умовах,
  • надання планової медичної допомоги закладами охорони здоров’я національного рівня, що надають третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу за умови дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів,
  • проведення інших невідкладних термінових заходів з госпіталізації, якщо внаслідок їх перенесення існує значний ризик для життя або здоров’я людей;
  1. роботу підвісних канатних доріг;
  2. перебування без одягнених засобів індивідуального захисту на території закладів охорони здоров’я та освіти, у підземних переходах, на зупинках громадського транспорту та на інших територіях загального користування у разі неможливості дотримання соціальної дистанції не менше 1 м;
  3. Діяльність закладів, що надають послуги з розміщення.

 Обмеження, передбачені п. 1-8, 12, 14 не застосовуються за умови наявності у всіх учасників, відвідувачів, користувачів, крім тих які не досягли 18 років, та організаторів та співорганізаторів заходу (співробітників ринку) негативного результату тесту-ПЛР або експрес-тесту, проведеного не більше як за 72 год до проведення заходу/відвідування закладу, ринку, або документу, що підтверджує проведення повного курсу вакцинації, або документу, що підтверджує одужання від ковіду, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, зокрема, додатку «Дія.

Щодо довідки, яка б підтверджувала протипокази для проведення вакцинації, як повідомили у департаменті охорони здоров’я ЛОДА, наразі у МОЗ напрацьовують форму такого документу.

 

За матеріалами офіційного вебсайту Львівської обласної  державної адміністрації

 

 


 

Для кафе і ресторанів оновили карантинні обмеження

 

Для кафе і ресторанів оновили карантинні обмеження

Головний державний санітарний лікар вніс зміни до правил здійснення діяльності закладами громадського харчування під час карантину.

Зокрема нові карантинні обмеження передбачають наступне:

  1. Допуск до роботи персоналу закладу здійснюється за умови використання засобів індивідуального захисту та після проведення термометрії. Персонал забезпечується засобами індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи, які мають бути в наявності із розрахунку на не менше, ніж 2 робочі дні.
  2. Всередині (поряд з входом) закладу та/або поруч з місцем видачі замовлень (при роботі закладу на виніс) організовуються місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60 % для ізопропілових спиртів та понад 70 % для етилових спиртів. Доцільно розмістити яскравий вказівник про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка тощо).
  3. Як і раніше, у закладі громадського харчування:
  • здійснюється вимірювання температури тіла відвідувачів безконтактним методом. У разі виявлення відвідувача з підвищеною температурою тіла понад 37,2° C або із ознаками гострого респіраторного захворювання, такий відвідувач не допускається до закладу;
  • біля місць потенційного скупчення людей повинно бути нанесено маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами відповідно до вимог, встановлених КМУ;
  • забезпечується розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування відповідно до вимог, встановлених Кабінетом Міністрів України;
  • дозволяється відокремлення частини стола перегородкою, що унеможливлює контакт між відвідувачами, розміщеними по обидві її сторони;
  • меню розміщуються для безконтактного ознайомлення біля входу або місця прийняття замовлення, у кількості, достатній, щоб уникнути скупчення людей, або на столах з матеріалу, що дозволяє проведення обробки дезінфекційним засобом. Дозволяється видача одноразових паперових меню з їх подальшою утилізацією;
  • видача замовлень в багаторазовому посуді здійснюється виключно за наявності умов для механізованого миття посуду з застосуванням посудомийної машини;
  • дозволяється користуватись одноразовим посудом з картону або паперу. Прибори та додатки до напоїв (цукор, мішалки, трубочки тощо) мають бути в індивідуальній упаковці;
  • забезпечуєтся можливість безготівкового (безконтактного) розрахунку.
  1. Виключено норму щодо заборони самостійного входу відвідувачів до закладу без супроводу представника персоналу закладу.
  2. Відвідувачі повинні:
  • обробити руки антисептичним засобом перед входом до закладу громадського харчування;
  • заходити до закладу та пересуватись по ньому з одягненим респіратором або захисною маскою, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно (крім часу сидіння за столом з цілю приймання їжі та/або напоїв);
  • дотримуватись фізичної дистанції та вимог, у тому числі посилених протиепідемічних заходів, встановлених Кабінетом Міністрів України на період дії карантину у зв’язку з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

 

Постанова Головного державного санітарного лікаря від 6 жовтня 2021 року № 13 “Про затвердження протиепідемічних заходів в закладах громадського харчування на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)”

 

Читайтте більше про карантинні обмеження тут

 


 

Які карантинні обмеження діють під час проведення масових заходів?

Які карантинні обмеження діють під час проведення масових заходів?

Головний державний санітарний лікар затвердив правила проведення масових заходів (крім спортивних) на період карантину.

Ці правила стосуються проведення масових заходів (культурних, розважальних, соціальних, релігійних, рекламних, наукових, освітніх, професійних, тематичних та інших заходів), у тому числі в закладах культури та креативних індустрій, зокрема фестивалів, концертів, кіносеансів, вистав, постійних та тимчасових виставок та експозицій, а також заходів у розважальних закладах (нічних клубах) і закладах громадського харчування.

Серед умов проведення масових заходів:

  1. При проведенні заходів має бути визначена відповідальна особа, яка забезпечує:
  • проведення температурного скринінгу безконтактним методом усім працівникам перед початком робочої зміни;
  • проведення роз’яснювальної роботи з працівниками;
  • інформування працівників з питань вакцинації, профілактики та протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19);
  • недопущення до роботи працівників, визначених такими, що потребують самоізоляції відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я, або тих, які не надали в установленому порядку негативний результат тестування на COVID-19 або сертифікат вакцинації.
  1. При проведенні заходів просто неба із розміщенням учасників стоячи територія заходу повинна бути огороджена з метою контролю кількості відвідувачів та відповідності встановленої норми площі на 1 особу або для контролю наявності документів, визначених постановою КМУ від 9 грудня 2020 року № 1236, з урахуванням діючого рівня епідемічної небезпеки.
  2. Інтервал між заходами із іншими відвідувачами, що повторюються протягом дня (кіносеансами, концертними (театральними) заходами в один день, що відбуваються в різний час, тощо) повинен бути достатнім для проведення належного прибирання та дезінфекції.
  3. У приміщеннях із стаціонарним розміщенням глядачів доцільно організувати односторонній рух в залах, розділивши окремі шляхи для входу та виходу.
  4. При організації театральних вистав доцільним є їх проведення без антракту.
  5. Харчування під час проведення заходів організовується відповідно до Протиепідемічних заходів у закладах громадського харчування, затверджених Постановою Головного державного санітарного лікаря від 30.12.2020 р. № 57.
  6. Організатори масових заходів повинні забезпечити:
  • наявність достатнього запасу засобів індивідуального захисту та їх використання працівниками;
  • постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників;
  • вологе прибирання місць найбільшого скупчення відвідувачів;
  • дезінфекцію поверхонь, з якими контактують відвідувачі, у всіх громадських та службових зонах (стійка контролю та реєстрації, столи, стільці, ручки дверей, кнопки ліфтів, роздягальні, сходи тощо) спиртовмісними дезінфікуючими засобами протягом часу роботи в посиленому режимі;
  • безперебійну роботу систем вентиляції у випадку проведення заходів у приміщенні;
  • централізований збір використаних засобів індивідуального захисту, паперових серветок в окремі контейнери/урни з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією;
  • розміщення додаткових контейнерів/урн для засобів індивідуального захисту, паперових серветок в місцях загального користування (на вході, холах, коридорах, санвузлах тощо);
  • проведення навчання з працівниками щодо дотримання правил гігієни рук;
  • тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику, визначених відповідно до Стандартів медичної допомоги “Коронавірусна хвороба (COVID-19)”, затверджених наказом МОЗ України від 28 березня 2020 року № 722 .
  1. Відвідувачі зобов’язані:
  • чітко дотримуватись вказівок організаторів щодо дотримання протиепідемічних заходів;
  • відвідувати заходи в одягнутих захисних масках або респіраторах, які закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, крім випадків, передбачених постановою № 1236;
  • не відвідувати заходи у разі виникнення респіраторних симптомів (нежить, біль в горлі, кашель, чхання, підвищення температури тощо);
  • дотримуватись респіраторної гігієни та етикету кашлю;
  • на вимогу організатора заходу або уповноважених осіб у випадках, передбачених постановою № 1236, надати документ, що підтверджує негативний результат тестування на COVID-19 або документ, що підтверджує отримання вакцинації.

 

Постанова Головного державного санітарного лікаря від 19 жовтня 2021 року № 18 “Про затвердження протиепідемічних заходів під час проведення масових заходів (крім спортивних) на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)”

 

 


 

У МОЗ наголосили на основних правилах міжрегіональних перевезень з 21 жовтня

У МОЗ наголосили на основних правилах міжрегіональних перевезень з 21 жовтня

В Україні діють нові правила міжрегіональних перевезень. У МОЗ у зв’язку з цим надали відповідні роз’яснення:

  1. Ті, хто перехворів, не можуть поки використати в транспорті COVID-сертифікат про одужання. COVID-сертифікат на підставі одужання передбачений в додатку “Дія” та наразі перебуває на етапі тестування. Коли він стане доступним для користувачів “Дії”, тоді його можна буде використовувати для того, щоб скористатись громадським транспортом для поїздок між регіонами. Діяти такий COVID-сертифікат буде 180 днів.
  2. Отримання паперової довідки про перенесену хворобу наразі не передбачено. Громадяни зможуть використати такий COVID-сертифікат в “Дії”, коли він стане доступним.
  3. Для поїздок між областями можна показати цифровий сертифікат в додатку “Дія”. Підходить як “жовтий” внутрішній COVID-сертифікат (про отримання першої дози), так і “зелений” внутрішній COVID-сертифікат (про отримання повного курсу вакцинації).
  4. Наразі не існує затвердженої форми довідки про протипокази до вакцинації проти COVID-19. Постанова №1236 не передбачає, що громадяни можуть пред’являти під час міжрегіональних поїздок документ про протипокази до вакцинації.

Також у міністерстві наголосили, що осіб, які дійсно мають абсолютні протипоказання до щеплення в Україні менше 1%. Йдеться про тяжку алергічну реакцію на першу дозу вакцини (анафілактичний шок) або гіперчутливість до одного з компонентів вакцини.

Наразі громадяни можуть зробити ПЛР-тест або експрес-тест на COVID-19 та використати його у поїздках між регіонами.

  1. Паперову довідку про отримання першої дози вакцини проти COVID-19 може видати лікар, який проводив щеплення. Йдеться про форму 063-О. Її також можна використати для поїздок міжрегіональним транспортом.

 

За матеріалами офіційної сторінки МОЗ України у Facebook

 

 


Держпраці перевірятиме дотримання роботодавцями вимог щодо працевлаштування іноземців

 

Держпраці перевірятиме дотримання роботодавцями вимог щодо працевлаштування іноземців

На підставі доручення Прем’єр-міністра України Держпраці та ДПС проведуть перевірки щодо дотримання законодавства про працю та зайнятість населення роботодавцями, які отримали дозвіл на застосування праці іноземців та осіб без громадянства. 

Особлива увага приділятиметься відповідності оплати праці іноземним громадянам до встановленого законодавством рівня та відрахування ЄСВ.

При цьому заступник Міністра економіки України Світлана Глущенко зазначила, що перевірка Держпраці та ДПС дозволить забезпечити дотримання прав і соціальних гарантій іноземних громадян, які працюють в Україні, а також припинити зловживання роботодавцями, які сприяють нелегальній міграції. У разі виявлення порушень ми будемо ініціювати перед Державною міграційною службою скасування посвідок на тимчасове проживання іноземцям, які оформили фіктивні трудові контракти з недобросовісними суб’єктами господарювання.

Надалі такий моніторинг планується запровадити на постійній основі. Для цього у міністерстві розробили законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні”.

 

За матеріалами Урядового  порталу

 

 


 

Що зобов’язаний робити суб’єкт господарювання під час перевірки?

Що зобов’язаний робити суб’єкт господарювання під час перевірки?

У Держпраці наголосили на вимогах законодавства щодо дій бізнесу під проведення перевірок контролюючими органами. 

Відповідно до статті 11 Закону «Про основні засади державного нагляду (контроля) у сфері господарської діяльності» суб’єкт господарювання під час здійснення державного нагляду (контролю) зобов’язаний:

– допускати посадових осіб органу державного нагляду (контролю) до здійснення заходів державного нагляду (контролю) за умови дотримання ними порядку здійснення державного нагляду (контролю), передбаченого законом;

– не створювати перешкоди органам державного нагляду (контролю) чи їх посадовим особам при здійсненні ними заходів державного нагляду (контролю), за умови що зазначені заходи здійснюються такими особами відповідно до вимог закону;

– виконувати вимоги органу державного нагляду (контролю) щодо усунення виявлених порушень вимог законодавства;

– надавати документи, зразки продукції, пояснення в обсязі, який він вважає необхідним, довідки, відомості, матеріали з питань, що виникають під час державного нагляду (контролю), відповідно до закону;

– одержувати примірник акта та/або припису органу державного нагляду (контролю) за результатами здійсненого планового чи позапланового заходу.

 

За матеріалами офіційного вебсайту Управління Держпраці у Сумській області

 

 


Як звільнити працівника у зв’язку з скороченням штату?

 

Як звільнити працівника у зв’язку з скороченням штату?

Розглядаючи спір суд зазначив, що при скороченні штату в першу чергу перевага на залишення на роботі надається особам, які мають більш високу кваліфікацію і продуктивність праці. І лише за умови встановлення, що у всіх працівників є рівні умови продуктивності праці і кваліфікації, можна аналізувати, хто з них має переважне право на залишення на роботі згідно з частиною другою статті 42 КЗпП. Крім того, при проведенні вивільнення орган вправі в межах однорідних професій і посад провести перестановку (перегрупування) працівників і перевести більш кваліфікованого працівника, посада якого скорочується, за його згодою на іншу посаду, звільнивши з неї з цих підстав менш кваліфікованого працівника.

У цій справі працівниця звернулась до суду з вимогою про визнання протиправним та скасування наказу про її звільнення, поновлення на посаді.

В обґрунтування позову позивачка зазначила, що спірний наказ про її звільнення у зв’язку зі скороченням штату суперечить вимогам статей 40, 42, 49-2 Кодексу законів про працю, оскільки їй не було повідомлено про наявність чи відсутність роботи за відповідною професією чи спеціальністю в тій самій установі, не надано перевагу у залишенні на роботі, як працівнику, стаж роботи якого становить понад 20 років, не враховано обставин відсутності порушень трудової дисципліни, а також термін настання пенсійного віку (менше 3 років).

Дослідивши матеріали справи суд зазначив, що положеннями ч. 1 та 2 ст. 42 КЗпП регламентовано, що при скороченні чисельності чи штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.

При рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається, зокрема: 

<…> 2) особам, в сім’ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком; 

3) працівникам з тривалим безперервним стажем роботи на даному підприємстві, в установі, організації; 

<…> 10) працівникам, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку, при досягненні якого особа має право на отримання пенсійних виплат.

Роботодавець зобов’язаний запропонувати всі вакансії, які відповідають зазначеним вимогам, що існують на цьому підприємстві, незалежно від того, в якому структурному підрозділі працівник, який вивільняється, працював.

Натомість, як слідує з установлених судами попередніх інстанцій обставин справи, роботодавець, обмежившись виключно попередженням позивачки про наступне звільнення за два місяці до запланованої дати, не вжив жодних заходів з метою її працевлаштування.

 

Постанова КАС ВС від 13 жовтня 2021 року у справі № 360/2308/20

 

Підбірку підгoтувала: 

Ольга Кісіль

представник з юридичних послуг Адвокатського бюро “Яновський і партнери”, юрист

Підписатися на новини

Підпишіться на щотижневий дайджест новин і будьте в курсі подій без зайвого спаму

Я приймаю умови про обробку і захист перосональних даних і даю згоду на їх обробку.
X