fbpx
[get_banners]

Дайджест нoвин «Підприємництво і право» з 15.06.2015 по 21.06.2015

In: Дайджести новин законодавства і практики 17 Aug 2015

Сприяння працевлаштуванню батьків, які мають на утриманні дитину до 6 років

Верховною Радою України 17 червня 2015 року було прийнято Закон України «Про внесення змін до статті 14 Закону України «Про зайнятість населення» щодо надання права на отримання додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню батьків або особі, яка їх замінює, що має на утриманні дитину віком до шести років», яким розширено перелік громадян, які забезпечуються додатковими гарантіями щодо сприяння у працевлаштуванні. Зокрема даним Законом ці гарантії поширено на одного з батьків або особу, яка їх замінює і має на утриманні одну дитину віком до шести років. До прийняття цього Закону додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню надавались одному з батьків або особі, яка їх замінює і має на утриманні дітей віком до шести років, тобто у Законі України «Про зайнятість населення» слово «дітей» замінено словами «дитини (дітей)».

         Прийнятий Закон усуває певні законодавчі неточності і забезпечує надання додаткових гарантій й тим, хто має одну дитину.

Закон України «Про внесення змін до статті 14 Закону України «Про зайнятість населення» щодо надання права на отримання додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню батьків або особі, яка їх замінює, що має на утриманні дитину віком до шести років» від 17 червня 2015 року.

 

Шоста хвиля мобілізації – чого чекати?

З 19 червня 2015 року починається шоста хвиля мобілізації. У оборонному відомстві повідомили, що У Міноборони повідомили, що необхідними є фахівці для комплектування високомобільних десантних військ, розвідки, механізованих і танкових підрозділів, а також фахівці ремонтних спеціальностей, водії, військові інженери і т.п.

         Також в Міноборони запевнили, що вручення повістки ще не є призовом, а мобілізованими будуть як військовозобовязані, які уже мають досвід військової служби, так і ті, хто раніше не служив. При цьому, вручення повістки ще не є «білетом в АТО», тобто це ще не означає остаточного призову.

Повістка вручається, насамперед, для уточнення військово-облікових даних, перевірки наявності у громадянина права на відстрочку, можливості його використання в армії відповідно до його військової або цивільної спеціальності. Тільки після цього можливе проходження військово-лікарської комісії. За її результатами приймається рішення, закликати військовозобов’язаного на військову службу, чи ні.

Шоста хвиля мобілізації полягає в забезпеченні повної ротації військовослужбовців, які були призвані під час третьої хвилі мобілізації, і підтримці Збройних Сил України у стані високої бойової готовності.

Повідомлення на офіційному веб-сайті Міністерства оборони України від 18 червня 2015 року

 

Переведення потерпілого від нещасного випадку на легшу роботу

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності роз’яснив, чи зберігається середньомісячний заробіток за працівником, потерпілим від професійного захворювання зі стійкою втратою працездатності, в разі переведення його за власним бажанням на іншу роботу з одночасним встановленням неповного робочого дня і яким чином.

Статтею 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23 вересня 2009 року передбачено переведення потерпілого на легшу роботу зі збереженням середньомісячного заробітку при наявності таких умов:

– необхідність переведення потерпілого на легшу роботу, її тривалість та характер встановлено ЛКК або МСЕК;

– роботодавець надає рекомендовану МСЕК (ЛКК) роботу за згодою потерпілого та за наявності відповідних вакансій;

– переведення є тимчасовим на строк, визначений ЛКК, або до встановлення стійкої втрати працездатності.

Відповідний порядок також встановлено статтею 6 Закону України «Про охорону праці» від 14 жовтня 1992 року.

Тобто за умови встановлення у потерпілого стійкої втрати працездатності, стаття 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» не застосовується.

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань провадить страхову виплату в розмірі середньомісячного заробітку потерпілого тільки у випадках, передбачених статтею 31 вищеназваного Закону та в разі незабезпечення потерпілого відповідною роботою.

Відповідно до Закону України «Про охорону праці» роботодавець в обов’язковому порядку повинен організувати працевлаштування інвалідів відповідно до медичних рекомендацій та забезпечити належні умови праці для них.

В іншому випадку, якщо потерпілого не перевели на іншу роботу з неповним робочим днем (а це передбачено нормами КЗпП України), оплата праці здійснюється пропорційно відпрацьованого часу. Неповний робочий час встановлюється на визначений термін або без обмеження терміном.

Отже, якщо МСЕК не встановила необхідність переведення потерпілого на іншу роботу та за відсутності умов, які дають право на скорочений робочий час, підстави для виплати середньомісячної заробітної плати при неповному робочому часі відсутні.

 

Розрахунок допомоги при виході на лікарняний

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності повідомив, що фахівці Виконавчої дирекції Волинського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності дали роз’яснення щодо того, що розмір допомоги по тимчасовій втрати працездатності залежить від страхового стажу застрахованої особи, розміру середньої заробітної плати, кількості робочих днів непрацездатності, наявності пільг.

Відповідно до статті 33 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»  під час обчислення середньої заробітної плати працівника для забезпечення допомогою враховуються усі види заробітної плати (доходу) у межах максимальної суми місячної зарплати, на яку нараховуються страхові внески на страхування у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Порядок розрахунку страхового стажу встановлено статтею 21 вищеназваного Закону. Перш за все, слід зазначити, що страховий стаж – період, протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачувалися страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. вручається керівнику або представникові підприємства, установи або організації.

Відповідно до пункту 1 статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» до пільгових категорій відносять:

– осіб, що належать до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. За страховими випадками, які настали з 01 січня 2015 року, пільга з виплати допомоги в розмірі 100% середньої зарплати незалежно від страхового стажу не надається працівникам-чорнобильцям 4-ї категорії (лист ФСС з ТВП від 17.01.2015 р, №2,4-17-92);

– одного з батьків або особу, яка їх замінює, що доглядає за хворою дитиною віком до 14 років, які постраждали від Чорнобильської катастрофи;

– ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

– осіб, зарахованих до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону України «Про жертв нацистських переслідувань»;

– донорів, які мають право на пільгу, передбачену ст.10 Закону України «Про донорство крові та її компонентів».

Повідомлення на офіційному веб-сайті Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

 

Підбірку підготувала: 

Христина Іващишин, юрист компанії “Західна консалтингова група  

X