fbpx
[get_banners]

Дайджест нoвин «Підприємництво і право» з 13-го квітня по 19-те квітня 2015 року

In: Дайджести новин законодавства і практики 18 Aug 2015

Військовослужбовцям-підприємцям пропонується виплачувати мінімальну заробітну плату

        У Верховній Раді України депутатами від коаліції було зареєстровано законопроект № 2622 від 09.04.2015 року, яким пропонується внести зміни до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

 Відповідно до цього законопроекту, громадянам України, які є фізичними особами – підприємцями, що призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період, або прийнятим на військову службу за контрактом, у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію, але не більше одного року, пропонують здійснювати щомісячна виплату із державного бюджету в розмірі мінімальної заробітної плати. Виплата із державного бюджету повинна б проводиться в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.”

        Згідно чинного законодавства, за громадянами України, які призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період і т.д. на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію, але не більше одного року, зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування та форми власності, місце навчання у навчальному закладі незалежно від підпорядкування та форми власності та незалежно від форми навчання. 

 

Джерело: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=54760 

 

Догляд за дитиною до 3-х років: коли допомога на дитину та лікарняні не виплачуються?

Міністерство соціальної політики нагадало, що починаючи з 1 липня 2014 року допомога при народженні дитини та допомога по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку об’єднані в один вид допомоги. Також встановлено фіксований розмір допомоги при народженні дитини.

При цьому передбачено продовження виплати допомоги особам, в яких закінчився термін виплати допомоги при народженні першої дитини. Зокрема, для осіб, у яких закінчився такий термін виплати допомоги, яка виплачується 24 місяці, на наступні 12 місяців призначається допомога до досягнення дитиною трирічного віку у розмірі 130 гривень. Це дозволить зберегти право на зарахування часу догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку в трудовий стаж. У разі працевлаштування одержувача допомоги або виходу на роботу, виплата допомоги припиняється.

За осіб, які доглядають за дитиною і отримують допомогу до досягнення нею трирічного віку та/або допомога при народженні дитини, передбачена сплата єдиного соціального внеску.

      Крім того, в своєму листі від 23.10.2014 р № 1601/5/75-14 відомство роз’яснило, що право на отримання допомоги по догляду за хворою дитиною настає лише у разі припинення відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку незалежно від того, чи працює жінка повний чи неповний робочий день.

 

 Набрав чинності Закон про посилення соціального захисту демобілізованих

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації та соціального захисту громадян України, які підлягають звільненню з військової служби під час особливого періоду або у зв’язку з оголошенням демобілізації» набрав чинності з 15 квітня 2015 року.

Законом встановлено збереження місця роботи (посади) та середнього заробітку на підприємстві чи в установі за робітниками, які при проходженні військової служби отримали поранення (інші ушкодження здоров’я) та перебувають на лікуванні у медичних закладах, а також потрапили у полон або визнані безвісно відсутніми.

       Цим нормативним актом також надаються додаткові гарантії соціального захисту військовослужбовцям, які проходять військову службу у зв’язку з мобілізацією, на особливий період, відносно порядку надання щорічної відпустки і встановлені гарантії відстрочення від повторного призиву протягом 6 місяців. 

Джерело: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/259-19 

 

 Підбірку підготувала: Христина Іващишин, юрист ТОВ «Західна консалтингова група»

X