fbpx
[get_banners]

Дайджест нoвин «Підприємництво і право» з 20.07.2015 пo 26.07.2015

In: Дайджести новин законодавства і практики 17 Aug 2015

Набрав чинності Закон про звільнення єдинників від застосування РРО

23 липня офіційно опублікований і набрав чинності Закон України від 1 липня № 569-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій».

Відповідно до даного Закону не застосовують РРО платники єдиного податку:

–  першої групи;

– другої і третьої груп (ФОП) незалежно від обраного виду діяльності, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1 млн грн.

У тому випадку, якщо буде перевищено у календарному році обсягу доходу понад 1 млн грн застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування РРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення.

Також РРО не застосовуються при виконанні банківських операцій, крім:

– операцій купівлі-продажу іноземної валюти, якщо такі операції виконуються в касах уповноважених банків;

– операцій комерційних агентів банків та небанківських фінансових установ з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування, за винятком програмно-технічних комплексів самообслуговування, які дають можливість користувачеві здійснювати виключно операції з отримання коштів.

Закон України від 01.07.2015 № 569-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій»

 

Нові форми повідомлень про внесення відомостей до Єдиного держреєстру юридичних осіб та ФОП

Відповідно до Наказу Міністерства юстиції України від 1.07.2015 № 1098/5 діють нові форми повідомлень про внесення відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які підлягають оприлюдненню на офіційному сайті Мін’юсту.

Згідно з даним актом були затверджені форми і зміст наступних повідомлень:

1) повідомлення про проведення державної реєстрації юридичної особи;

2) повідомлення про зміну місцезнаходження юридичної особи;

3) повідомлення про зміну найменування юридичної особи;

4) повідомлення про прийняття засновниками (учасниками), судом або уповноваженим органом рішення про виділ;

5) повідомлення про прийняття засновниками (учасниками) або уповноваженим ними органом рішення щодо припинення юридичної особи;

6) повідомлення про втрату оригіналів установчих документів;

7) повідомлення про персональний склад комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) та її голову або призначення ліквідатора;

8) повідомлення про постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, якщо таке рішення не пов’язане з банкрутством юридичної особи;

9) повідомлення про постановлення судового рішення щодо порушення провадження у справі про банкрутство юридичної особи;

10) повідомлення про зменшення статутного (складеного) капіталу юридичної особи;

11) повідомлення про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи;

12) повідомлення про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи за принципом мовчазної згоди;

13) повідомлення про прізвище, ім’я, по батькові спадкоємця, або опікуна, або піклувальника, або управителя майна фізичної особи – підприємця, дату його призначення;

14) повідомлення про постановлення судового рішення щодо порушення провадження у справі про банкрутство фізичної особи – підприємця;

15) повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця;

16) повідомлення про постановлення судового рішення щодо припинення провадження у справі про банкрутство юридичної особи;

17) повідомлення про постановлення судового рішення щодо припинення провадження у справі про банкрутство фізичної особи – підприємця.

Наказ Міністерства юстиції України від 1.07.2015 № 1098/5 «Про затвердження форм та змісту повідомлень про внесення відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, які підлягають оприлюдненню на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України»

 

Порядок обліку осіб, які здійснюють операції з товарами

Наказом Міністерства фінансів України від 15 червня 2015 № 552 затверджено Порядок обліку осіб, які здійснюють операції з товарами.

Відповідно до даного Наказу облік осіб, які здійснюють операції з товарами, ведеться автоматизовано в реєстрі осіб, які здійснюють операції з товарами. Реєстр ведеться централізовано ДФС в складі Єдиної автоматизованої інформаційної системи органів ДФС, а також в результаті взаємодії Єдиного банку даних про платників податків – юридичних осіб та Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

Взяття на облік осіб, які здійснюють операції з товарами, здійснюється одноразово у відповідному підрозділі будь-якої митниці:

1) за зверненням таких осіб, у тому числі засобами електронного зв’язку, до відповідних підрозділів митниць;

2) при першому здійсненні такими особами операцій з товарами, контроль за якими покладено на митниці ДФС.

Особа, яка здійснює операції з товарами (або його представник, повноваження якого підтверджені довіреністю або письмовим договором), для постановки на облік подає заяву про взяття на облік особи, яка здійснює операції з товарами, за формою № 1-ЗЕД.

Заява подається в паперовому вигляді безпосередньо до відповідного підрозділу митниці або засобами електронного зв’язку на адресу Інформаційного порталу ДФС, з використанням надійних засобів ЕЦП з посиленими сертифікатами відкритих ключів.

За запитом особи, яка здійснює операції з товарами, відповідний підрозділ митниці надає протягом доби на безкоштовній основі витяг з Реєстру.

Зняття з обліку особи, яка здійснює операції з товарами, проводиться відповідним підрозділом митниці за місцезнаходженням (місцем проживання) особи шляхом внесення відповідного запису до Реєстру та анулювання облікового номера особи, яка здійснює операції з товарами.

Наказ Міністерства фінансів України від 15.06.2015 № 552 «Про затвердження Порядку обліку осіб, які здійснюють операції з товарами»

 

 

Підбірку підгoтувала: 

Віктoрія Пoлянська, пoмічник юриста кoмпанії «Західна кoнсалтингoва група»

X