fbpx
[get_banners]

Дайджест новин законодавства і практики за період з 06.07.2015 по 12.07.2015 РУБРИКА “ПОДАТКИ І ОБЛІК”

In: Дайджести новин законодавства і практики 17 Aug 2015

Індекс інфляції

За повідомленням Державної служби статистики України, індекс споживчих цін (індекс інфляції) у червні 2015 року відповідно до травня 2015 року становить 100,4%.

 

Повідомлення банків про відкриття/закриття рахунків

Подактівці роз’яснили, яким чином відбувається процес повідомлення банками про відкриття/закриття рахунків.

Так, обмін інформацією щодо відкриття/закриття рахунків між ДФС України та банками здійснюється шляхом обміну електронними документами.

На кожне отримане повідомлення банку ДФС України формує і направляє банку першу квитанцію, яка є підтвердженням передачі відповідного файлу повідомлень до ДФС. Перша квитанція формуються автоматично у момент надходження повідомлень

Друга квитанція засвідчує факт та час проходження файлом повідомлень форматно-логічного контролю, а також містить відомості щодо приймання інформації файлу повідомлень до оброблення або її відхилення. Друга квитанція формується від кількох хвилин до 30 хвилин.

Датою та часом надання фінансовою установою повідомлення в електронному вигляді до ДФС України є дата та час, зафіксовані у другій квитанції про прийняття до оброблення файлу повідомлень, за умови відсутності помилки при прийнятті цього повідомлення.

На повідомлення про відкриття рахунку формується файл-відповідь, який містить відомості щодо взяття на облік / відмову у взятті на облік у контролюючих органах рахунку платника податків.

Офіційний портал Державної фіскальної служби України, рубрика “Повідомлення та нагадування”, розміщено 09.07.2015р.

Перенесення дати сплати у випадку перенесення дати звітування

Верховний Суд України виклав свою позицію щодо питання перенесення строку сплати податків у випадку перенесення строку звітування.

Так, якщо останній день строку подання податкової декларації, передбачений пп. 49.18.1 п. 49.18 ст. 49 ПКУ, припадає на вихідний або святковий день, граничним строком подання такої декларації є перший після нього робочий день. Тому початок перебігу встановленого п. 57.1 ПКУ 10-денного строку для сплати зазначеного в декларації податкового зобов’язання пов’язаний саме із таким робочим днем.

Постанова Верховного суду України “Щодо перенесення строку сплати податків” від 09.06.2015 р. № 21-18а15

Виплата заробітної плати в іноземній валюті

 Державна фіскальна служба України надала роз’яснення щодо виплати заробітної плати підприємством-резидентом найманим працівникам – нерезидентам в іноземній валюті з валютного рахунку підприємства.

Так, оплата праці нерезидентів, які відповідно до укладених трудових договорів  працюють в Україні, виплати матеріальної допомоги, премій і призів є поточними неторговельними операціями в іноземній валюті (абз. 2 п. 11 р. I постанови Правління Національного банку України від 10.08.2005 р.№ 281 «Про затвердження нормативно-правових актів Національного банку України»).

Згідно із п. 5.4 р. 5 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах від 12.11.2003 р. № 492, із поточного рахунка в іноземній валюті юридичних осіб — резидентів за розпорядженням власника рахунка здійснюються, зокрема, оплата праці працівникам-нерезидентам.

Таким чином, оплата праці нерезидентів, які згідно з укладеними трудовими договорами працюють в Україні, може здійснюватися в іноземній валюті без отримання індивідуальної ліцензії НБУ.

Офіційний портал Територіальних органів ДФС у м. Києві, ДПІ у Голосіївському районі ГУ ДФС у м. Києві


Середня заробітна плата для лікарняних та декретних

Із прийняттям нового порядку обчислення середньої заробітної плати для лікарняних суттєво змінився алгоритм розрахунку середньої зарплати:

1. Розрахунковий період при розрахунку середньої зарплати становить 12 календарних місяців. До не відпрацьованого з поважних причин  часу відносяться періоди відпусток без збереження зарплати.

2. Оплаті підлягають календарні дні тимчасової непрацездатності, відпустки по вагітності та пологах і в інших страхових випадках.

3. Середньоденну зарплату застосовують для всіх страхових виплат, у т.ч.  якщо працівник трудиться неповний робочий день і коли облік робочого часу ведеться в годинах.  Середньомісячну зарплату визначають, перемноживши середньоденну зарплату на 30,44.

4. На роботі за сумісництвом і за основним місцем роботи визначають розрахунковий період і середню зарплату окремо за кожним місцем роботи. Єдине що їх пов’язує: сумарна заробітна плата, із якої розраховуються виплати, у місяцях розрахункового періоду за основним місцем роботи й за сумісництвом не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ .

5. Заробітну плату для обчислення середньої зарплати для оплати лікарняних та відпустки по вагітності та пологах визначають на підставі  відомостей, дані з яких уносять до таблиці 6 Звіту з ЄСВ, а для страхових випадків по безробіттю й у зв’язку з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням беруть із Реєстру застрахованих осіб.

6. У новій редакції викладено Довідку про заробітну плату (грошове забезпечення, винагороду за цивільно-правовим договором) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, у якій указуються сума та розмір ЄСВ (страхових внесків).

Постанова Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 р. № 1266” від 26.06.2015 р. № 439. Набрання чинності 04.07.2015 року

ПДВ при відшкодуванні податку на нерухомість орендарем

Податківці роз’яснили, що у випадку повернення орендарем податку на нерухомість орендодавцеві таке відшкодування вважається об’єктом оподаткування ПДВ.

Дана позиція випливає з того, що згідно з ст. 759 ЦКУ за договором оренди наймодавець передає або зобов’язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

За користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму (ст. 762 ЦКУ).

При цьому плата складається з плати за користування нерухомістю і плати за користування земельною ділянкою (ст. 797 ЦКУ).

Об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, а платниками цього податку є фізичні та юридичні особи, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Таким чином, якщо орендар відшкодовує податок на нерухоме майно орендодавцю згідно з умовами договору оренди житлового/нежитлового приміщення, то таке відшкодування вважається частиною оплати вартості послуг оренди, є складовою частиною операції з постачання послуг, а тому є об’єктом оподаткування ПДВ.

Офіційний портал Територіальних органів ДФС у Тернопільській області, рубрика “Медіа-Центр”, розміщено 06.07.2015р.

 

                                                          Понижуючий коефіцієнт ЄСВ – фіскальна позиція ДФСУ 

Податківці надали відповідь на запитання чи застосовується понижуючий коефіцієнт до додаткової бази нарахування ЄСВ із розрахунку розміру мінімальної зарплати?

Оскільки коефіцієнт застосовується до нарахованих сум: зарплати (доходів), винагороди за цивільно-правовими договорами, допомоги по тимчасовій непрацездатності й допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, то в разі застосування норми щодо визначення бази нарахування ЄСВ із розрахунку мінімальної зарплати до додаткової бази нарахування (різниця між мінімальною та фактично нарахованою заробітною платою) коефіцієнт не застосовується.

Загальнодоступний інформаційно-ресурсний центр, підкатегорія 301.04.01

Зміни у Методрекомендаціях щодо перевірок

ДФС відкоригувала правила проведення перевірок платників податків.

Так, у рішенні про проведення документальної планової, позапланової перевірки, прийнятого керівником органу ДФС, мають зазначатися суб’єкт (об’єкт), який перевіряється, мета, вид перевірки, підстави для її проведення, дата початку та тривалості. Ці ж вимоги висуваються й до рішення про проведення фактичної перевірки, але без обов’язку зазначення дати її початку.

Змінами також уточнено, що чинне законодавство не передбачає обов’язку контролюючого органу повторно надсилати платнику податків повідомлення про проведення планової документальної перевірки після усунення причин, через які її не було своєчасно розпочато.

Платники податків отримали можливість подавати свої заперечення до акта (довідки) перевірки до органу ДФС не лише за основним місцем обліку, як передбачалося раніше.

Фахівці ДФС також позбавили себе права встановлювати ознаки укладання правочинів з ознаками недійсності, недодержання вимог щодо відповідності укладених правочинів інтересам держави і суспільства та обґрунтовувати недійсність правочинів.

Наказ Державної фіскальної служби України від 05 червня 2015 року № 397 «Про внесення Змін до наказу ДФС від 31.07.2014 № 22»

Методичні рекомендації щодо порядку взаємодії між підрозділами органів державної фіскальної служби при організації, проведенні та реалізації матеріалів перевірок платників податків, затверджені її наказом від 31.07.2014р. № 22.

Підбірку підготувала: 

Юлія Урбановська, бухгалтер-експерт компанії “Західна консалтингова група”

X