fbpx
[get_banners]

Дайджест нoвин «Підприємництво і право» з 02.06.2015 по 07.06.2015

In: Дайджести новин законодавства і практики 18 Aug 2015

Знову про РРО при торгівлі через Інтернет

Податківці надають роз’яснення щодо порядку застосування РРО при продажу товарів через мережу Інтернет.

Так, суб’єкти господарювання при продажі товарів у мережі Інтернет, у тому числі фізичні особи-підприємці платники єдиного податку 2 та 3 груп, повинні застосовувати РРО та видавати покупцю розрахунковий документ встановленої форми.

Офіційний портал Державної фіскальної служби України, рубрика “БАНЕР”, підрубрика “Податкові зміни – 2015”, “Застосування РРО платниками єдиного податку”, розміщено 04.06.2015р.

 

Облік основних засобів – реєстратори розрахункових операцій

Податківці розповіли до якої групи основних засобів віднести РРО.

Так, РРО — це пристрій або програмно-технічний комплекс, у якому реалізовані фіскальні функції та який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг). До РРО відносяться електронний контрольно-касовий апарат, електронний контрольно-касовий реєстратор, комп’ютерно-касова система, електронний таксометр, автомат з продажу товарів (послуг) тощо.

Отже, РРО відносяться до групи 4 основних засобів та щодо них застосовуються мінімально допустимі строки корисного використання 2 роки.

Офіційний портал Територіальних органів ДФС у Тернопільській області, рубрика “Медіа-центр”, підрубрика “Новини”, розміщено 02.06.2015р.

 

Книга обліку доходів і витрат ФО на загальній системі оподаткування

Податківці в черговий раз нагадали правила ведення Книги обліку доходів і витрат фізичних осіб – підприємців на загальній системі оподаткування.

Так, відповідно до п. 44.1 ст. 44 ПКУ платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.        

Відповідно до п. 177.10 ст. 177 ПКУ фізичні особи — підприємці зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару.

Відповідно ст. 121 ПКУ ненадання платником податків контролюючим органам оригіналів документів чи їх копій при здійсненні податкового контролю тягнуть за собою накладення штрафних санкцій.        

Статтею 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначено, що не ведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат тягне за собою попередження або накладення адміністративного штрафу.        

Отже, фізична особа — підприємець на загальній системі оподаткування зобов’язана вести Книгу обліку доходів і витрат

Лист ДФСУ від 06.12.2013 р. № 979/10/24-00-17-01-19

 

Оподаткування благодійної допомоги

Податківці розтлумачили порядок оподаткування благодійної допомоги.

Так,   відповідно до пп. 165.1.4 ст. 165 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума благодійної допомоги, виплаченої (наданої) благодійниками, які внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції, на користь учасників бойових дій — військовослужбовців.

Сума благодійної допомоги, що не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платників податку визначається у будь-якій сумі, що надається платникам податку для закупівлі або у вигляді спеціальних засобів індивідуального захисту, технічних засобів спостереження, лікарських засобів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення тощо.

При цьому обов’язок щодо контролю за цільовим використанням коштів набувачами допомоги покладається на благодійника юридичну особу.

Набувач благодійної допомоги зобов’язаний підтвердити благодійнику — юридичній особі статус учасника бойових дій. Набувачі благодійної допомоги повинні бути ідентифіковані.        

Благодійник — юридична особа після підтвердження набувачами благодійної допомоги цільового використання коштів, зазначає відомості про надані суми благодійної допомоги у податковій звітності.       

Згідно із Довідником ознак доходів сума благодійної допомоги, що надається благодійником — юридичною особою на користь платників податку — учасників бойових дій, відображається у податковому розрахунку за формою № 1-ДФ під ознакою доходу «169».        

Лист ДФСУ від 07.11.2014 р. № 6415/6/99-99-17-03-03-15

 

Дивіденди та авансові платежі з податку на прибуток

Державна фіскальна служба України повідомляє, що сума неврахованого у зменшення нарахованої суми податкового зобов’язання з податку на прибуток залишку авансових внесків при виплаті дивідендів, що відображається у р. 13.5.2 додатка ЗП до Податкової декларації № 872 за 2014 рік, буде врахована у зменшення нарахованої суми податку на прибуток у декларації з податку на прибуток за 2015 рік при визначенні щомісячних авансових внесків, що підлягатимуть сплаті в наступний 12 місячний період.

   Лист ДФСУ від 14.05.2015 р. № 10269/6/99-99-19-02-01-15

 

Заява для переходу на єдиний податок

Податківці нагадують, що 15 червня — останній день подання заяви платником єдиного податку про перехід на іншу групу платника єдиного податку та заяви платником інших податків і зборів про перехід на спрощену систему з ІІІ кварталу 2015 року.

 

Як повернути кошти помилково перераховані на електронний-ПДВ рахунок

Державна фіскальна служба роз’яснила, як повернути кошти помилково або надміру перераховані на електронний рахунок.

Так, якщо на дату подання декларації з ПДВ сума коштів на електронному ПДВ-рахунку перевищує суму, яка підлягає перерахуванню до бюджету, платник податку має право подати у складі такої декларації відповідну заяву (Додаток 4). Згідно із заявою, помилково та/або надміру перераховані кошти підлягають перерахуванню на поточний рахунок платника податку в сумі залишку коштів, що перевищує суму податкового боргу із ПДВ і суму узгоджених податкових зобов’язань із ПДВ.

ДФС надсилає Казначейству реєстр, в якому зазначає найменування платника податку, податковий номер та індивідуальний податковий номер, суму податку, що підлягає перерахуванню до бюджету чи на поточний рахунок платника податку, і реквізити такого рахунка (у разі подання платником податку Заяви).

Казначейство на підставі зазначеного реєстру протягом п’яти робочих днів після закінчення граничного строку, установленого ПКУ для самостійної сплати платником ПДВ сум податкових зобов’язань, здійснює відповідне перерахування.

 Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс, підкатегорія 101.08

 

Хто сплачує земельний податок у випадку суборенди

 Податківці надали роз’яснення щодо питання сплати земельного податку до бюджету у випадку укладання договору суборенди.

Так, орендована земельна ділянка чи її частина може передаватись орендарем у суборенду без зміни цільового призначення, якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця. Договір суборенди земельної ділянки підлягає державній реєстрації, його умови повинні обмежуватися умовами договору оренди земельної ділянки та не суперечити йому.

Орендар земельної ділянки сплачує орендодавцю орендну плату відповідно до договору оренди (суборенди), а власник земельної ділянки подає податкову декларацію відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки та сплачує земельний податок до бюджету.

Офіційний портал Територіальних органів ДФС у м. Києві, рубрика “Окремі сторінки”, розміщено 02.06.2015р.

 

Оподаткування операцій з постачання та імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів, паперу та картону для утилізації

Податківці розмістили Листівку ” Порядок оподаткування ПДВ з 01.01.2015 операцій з постачання та імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації”.

Так, з 01.01.2015 до 30.03.2015 включно операції з постачання, у тому числі операції з імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів, оподатковувались в загальному порядку з нарахуванням ПДВ за ставкою 20 відсотків.

Починаючи з 31.03.2015 року відповідно до Постанови № 136 режим звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання, у тому числі операцій з імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів продовжено до 01.01.2017 року.

Офіційний портал Державної фіскальної служби України, рубрика “Брошури та листівки”, розміщено 04.06.2015р.

 

Підбірку підготувала: 

Юлія Урбановська, бухгалтер-експерт компанії “Західна консалтингова група”

X