fbpx
[get_banners]

Дайджест нoвин «Підприємництво і право» з 18.05.2015 по 24.05.2015

In: Дайджести новин законодавства і практики 18 Aug 2015

Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується і за день смерті

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності надав роз’яснення щодо надання допомоги по тимчасовій непрацездатності за день, в який застрахована особа померла.

У листі від 12.02.2015 року № 5.2-32-316 Фонд роз’яснив, що оскільки чинним законодавством не передбачено обмежень виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності в разі смерті застрахованої особи, допомога має надаватися за весь період захворювання, включаючи останній день хвороби, в який застрахована особа померла.

Законом «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначено, що страховий випадок із соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності – подія , з настанням якої виникає право застрахованої особи, членів її сім’ї чи іншої особи на отримання відповідно до цього Закону матеріального забезпечення.

Відповідно до статті 19 Закону право на матеріальне забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи випробувальний термін і день звільнення), якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до ч. 2 статті 22 Закону допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальної експертною комісією інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності у порядку та розмірах, встановлених законодавством.

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності № 5.2-32-316 від 12.02.2015 року

 

Роз’яснено як розраховувати відпускні з новим вихідним

Міністерство соціальної політики України у листі від 7 травня 2015 року № 520/13/84-15 нагадало, що з 25 березня 2015 року внесено зміни до Кодексу законів про працю, якими встановлено новий святковий неробочий день – 14 жовтня (День захисника України).

Таким чином, з моменту, коли 14 жовтня 2015 року буде входити у розрахунковий період при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки, його потрібно буде виключати з розрахункового періоду, як святковий і неробочий день.

Роз’яснено, що відповідно до пункту 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати визначено, що обчислення середньої заробітної плати у цих випадках провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

Лист Міністерства соціальної політики № 520/13/84-15 від 07 травня 2015 року

 

Врегульовано порядок видачі посвідчень учасників бойових дій

З 22 травня 2015 року набрала чинності Інструкція про порядок видачі в Міністерстві оборони України посвідчень учасника бойових дій, нагрудних знаків “Ветеран війни – учасник бойових дій” та листів талонів на право одержання проїзних квитків з 50-відсотковою знижкою їх вартості.

Відповідно до пункту 2 Інструкції підставою для видачі посвідчення учасника бойових дій, нагрудного знака та листів талонів є рішення Комісії Міністерства оборони України з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій або рішення міжвідомчої комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій.

Видача посвідчень, нагрудних знаків та листів талонів учасникам бойових дій реєструється в книзі персонального обліку військовослужбовців (інших осіб), яким видані посвідчення учасника бойових дій, нагрудні знаки “Ветеран війни – учасник бойових дій” та листи талонів на право одержання проїзних квитків з 50-відсотковою знижкою їх вартості.

У разі коли в посвідчення учасника бойових дій або лист талонів внесено помилковий запис, за заявою особи їй видається нове посвідчення або лист талонів, а зіпсовані знищуються, про що складається акт, який зберігається в установі, де були видані нове посвідчення, лист талонів. Однак, у разі втрати нові листи талонів не видаються.

Замовлення на виготовлення бланків посвідчень, нагрудних знаків та листів талонів проводиться за заявками Департаменту кадрової політики Міністерства оборони України та Головного управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України відповідним органом Міністерства оборони України 1 раз на рік до 01 квітня.

Щороку до 01 січня проводиться інвентаризація посвідчень учасника бойових дій, нагрудних знаків і листів талонів. Крім цього, інвентаризація проводиться в разі зміни відповідальної посадової особи, встановлення фактів втрати бланків посвідчень в установі, а також в інших необхідних випадках за рішенням керівника установи.

Інструкція про порядок видачі в Міністерстві оборони України посвідчень учасника бойових дій, нагрудних знаків “Ветеран війни – учасник бойових дій” та листів талонів на право одержання проїзних квитків з 50-відсотковою знижкою їх вартості, затверджена Наказом Міністерства оборони України № 200 від 07 травня 2015 року

 

Депутати мають намір встановити доплати працівникам охорони здоров’я

20 травня 2015 року Верховна Рада України прийняла за основу законопроект № 1332 від 10.12.2014 року «Про внесення змін до Закону «Основи законодавства України про охорону здоров’я» (щодо соціальних гарантій працівників охорони здоров’я).

Законопроектом пропонується медичним та фармацевтичним працівникам надати право на отримання:

1)    надбавок за вислугу років щомісячно у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу роботи у сфері охорони здоров’я в таких розмірах: понад 3 роки – 10 відсотків; понад 10 років – 20 відсотків; понад 20 років – 30 відсотків;

2)    щорічної грошової винагороди в розмірі одного посадового окладу (ставки заробітної плати) за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків;

3)    допомоги на оздоровлення в розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки;

4)    доплати в розмірі 25 відсотків щомісячно від посадового окладу (ставки заробітної плати) за роботу в державних і комунальних закладах охорони здоров’я розташованих у сільській місцевості та селищах міського типу.

Варто відмітити, що аналогічні до запропонованих соціальні гарантії розповсюджуються на працівників культури та освіти, тому їх поширення на працівників охорони здоров’я сприятиме встановленню соціальної справедливості в оплаті праці вказаних категорій працівників.

Законопроект № 1332 про внесення змін до Закону України “Основи законодавства України про охорону здоров’я” (щодо соціальних гарантій працівників охорони здоров’я) від 10.12 2014 року

 

Норма про скорочення робочого часу напередодні святкового стосується не всіх

Мінсоцполітики роз’яснив, що згідно ст. 53 КЗпП напередодні святкових і неробочих днів тривалість роботи скорочується на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні.

Крім того, наголосили, що для працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу, ця норма не застосовується, тобто тривалість їх роботи напередодні святкових і неробочих днів не скорочується.

Лист Мінсоцполітики від 28.08.2014 р № 397/13 / 116-14

 

За невиплату середнього заробітку мобілізованим – роботодавцю загрожуватиме чималий штраф

Мін’юст спільно з Мінсоцполітики нагадали: за порушення законодавства про працю винних осіб притягують до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної та кримінальної відповідальності. За порушення встановлених термінів виплати зарплати, виплату їх не в повному обсязі на посадових осіб юросіб та фізосіб – підприємців накладуть адмінштраф. Його розмір становить від 510 до 1700 грн (ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Кримінальна відповідальність встановлена за безпідставну невиплату зарплати чи іншої установленої законом виплати громадянам більше ніж за один місяць, вчинена умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності або підприємцем (ст. 175 Кримінального кодексу України).

Якщо до притягнення особи до кримінальної відповідальності воно виплатить зарплату або іншу виплату громадянам – його звільнять від кримінальної відповідальності. Адже, за працівниками, покликаними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, зберігають місце роботи, посада і компенсують з бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності. Виплату таких компенсацій здійснюють за кошти Держбюджету України в порядку, визначеному Кабміном.

Листи Мін’юсту України «Про відповідальність за невиплату середнього заробітку мобілізованого працівнику» від 24.09.14 р № 486-0-2-14 / 7.2 і Мінсоцполітики України «Про відповідальність за невиплату середнього заробітку мобілізованого працівнику» від 18.09.14 р № 1301 / 13 / 84-14

 

 

Підбірку підготувала: 

Христина Іващишин, юрист компанії “Західна консалтингова група”

X