fbpx
[get_banners]

Дайджест новин законодавства і практики за період з 11.05.2015 по 17.05.2015 РУБРИКА “ПІДПРИЄМНИЦТВО І ПРАВО”

In: Дайджести новин законодавства і практики 18 Aug 2015

Прощай дострокове повернення СТРОКОВИХ депозитів

Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов повернення строкових депозитів».

Законодавчим актом встановлено, що клієнти банку матимуть право отримати вклади та нараховані на них відсотки за строковим банківським договором по завершенні терміну дії договору, на відміну від чинного на теперішній час правила, за яким, зокрема, фізичні особи — вкладники можуть отримати власний вклад або його частину на першу вимогу. Дострокове повернення даного вкладу та нарахованих відсотків на цей вклад можливе лише якщо це передбачено умовами договору банківського строкового вкладу.

Відповідні зміни внесено до статей 1060, 1065 Цивільного кодексу України та статті 13 Закону «Про цінні папери та фондовий ринок».

Набуття чинності – після підписання Президентом і офіційного оприлюднення.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо умов повернення строкових депозитів) 1195 від 02.12.2014

 

Нацбанк вніс зміни до порядку застосування санкцій за відмивання доходів

 

Нацбанк України у своїй Постанові від 12.05.2015 року № 316 «Про застосування санкцій до небанківських фінансових установ» оновив Положення про застосування Національним банком України санкцій за порушення законодавства з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Дія Положення поширюється на небанківські фінансові установи-резиденти, які є платіжними організаціями та/або членами чи учасниками платіжних систем, у частині надання ними фінансової послуги щодо переказу коштів на підставі відповідних ліцензій, зокрема Національного банку України, крім операторів поштового зв’язку в частині здійснення ними переказу коштів, державне регулювання і нагляд за якими у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення здійснює Національний банк України.

Нацбанк застосовує до таких суб’єктів санкції протягом шести місяців із дня виявлення Національним банком порушення/невиконання/неналежного виконання законодавства, але не пізніше ніж через три роки з дня вчинення порушення, до яких належать:

1) штрафні санкції;

2) анулювання ліцензії на право провадження певних видів діяльності фінансової установи;

3) відсторонення посадової особи фінансової установи від посади.

Днем виявлення Національним банком порушення законодавства є дата складання:

1) довідки про виїзну перевірку фінансової установи (її відокремленого підрозділу);

2) акта про результати безвиїзного нагляду з питань фінансового моніторингу фінансової установи.

Постанова Правління Національного банку України від 12.05.201 року № 316 «Про застосування санкцій до небанківських фінансових установ»

 

Оновлено порядок оприлюднення відомостей на веб-сайті держоргану з питань банкрутства

Наказом Міністерства юстиції України від 27.04.2015 року № 607/5 «Про внесення змін до Порядку оприлюднення відомостей, які підлягають розміщенню на веб-сайті державного органу з питань банкрутства», що зареєстрований в Мін’юсті 30.04.2015 року за номером 489/26934.

Цим документом встановлений механізм офіційного оприлюднення відомостей у справі про банкрутство на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України в мережі Інтернет.

Офіційне оприлюднення здійснюється державним підприємством “Інформаційний центр” Міністерства юстиції України, який є адміністратором, що забезпечує функціонування офіційного веб-сайту Міністерства юстиції України

Офіційному оприлюдненню на веб-сайті Міністерства юстиції України підлягають:

–      оголошення про проведення загальних зборів кредиторів у процедурі санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство;

–      оголошення про проведення аукціону з продажу майна боржника;

–      повідомлення про результати аукціону з продажу майна боржника;

–      повідомлення про скасування аукціону з продажу майна боржника

Організатор аукціону подає оголошення (повідомлення) у такі строки:

–      оголошення про проведення аукціону – не пізніше ніж за двадцять робочих днів до дня початку аукціону;

–      повідомлення про результати аукціону – не пізніше ніж через три дні після закінчення аукціону;

–      повідомлення про скасування аукціону – не пізніше ніж за десять днів до його початку.

Наказ Міністерства юстиції України від 27.04.2015 № 607/5 ««Про внесення змін до Порядку оприлюднення відомостей, які підлягають розміщенню на веб-сайті державного органу з питань банкрутства»

Витяги про оцінку землі будуть видаватися протягом 3-х днів

Дані за результатами проведення нормативної грошової оцінки земельної ділянки оформляються як витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земель, що видається територіальним органом Держземагентства за місцезнаходженням земельної ділянки у строк, що не перевищує семи робочих днів з дати надходження відповідної заяви.

Такий документ буде видаватися територіальним органом Держгеокадастру за місцезнаходженням ділянки у строк, що не перевищує 3-х робочих днів (зараз такий строк становить 7 робочих днів) з дати надходження відповідної заяви.

Відповідні зміни в Методику нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення та населених пунктів та у Методику нормативної грошової оцінки земель несільськогосподарського призначення (крім земель населених пунктів) були внесені Постановою Кабінету міністрів України від 25.03.2015 року № 268.

         Постанова Кабінету міністрів України від 25.03.2015 року № 268 «Про внесення змін до методик, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 23 березня 1995 р. N 213 і від 23 листопада 2011 р. N 1278»

 

Адвокати отримають доступ до реєстру нерухомості після оформлення цифрового підпису та приєднання до договору

Держінформ’юст розказав про порядок доступу адвокатів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у повідомленні, розміщеному на офіційному веб-сайті 13 травня 2015 року.

У повідомленні стверджується, що з метою належної реалізації пункту 2 Порядку доступу посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, судів, органів внутрішніх справ, органів прокуратури, органів Служби безпеки, нотаріусів, адвокатів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.12.2014 № 722, Держінформ`юстом, як адміністратором Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вживаються заходи забезпечення можливості доступу адвокатів до Державного реєстру прав.

Доступ до Державного реєстру прав буде здійснюватися з використанням електронного цифрового підпису, який можна отримати в одному з акредитованих центрів сертифікації ключів (АЦСК):

–      АЦСК Інформаційно-довідкового департаменту Міндоходів;

–      АЦСК «MASTERKEY» Товариства з обмеженою відповідальністю «Арт-Мастер»;

–      АЦСК Державного підприємства “Головний інформаційно-обчислювальний центр Державної адміністрації залізничного транспорту України”;

–      АЦСК Товариства з обмеженою відповідальністю «Ключові системи»;

–      АЦСК Державного підприємства «Українські спеціальні системи».

Укладення Договору про надання доступу до інформації Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відбувається шляхом приєднання адвокатів до запропонованих державним підприємством «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України умов Договору про надання доступу до інформації Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Для приєднання до умов Договору та отримання доступу (підключення) до Державного реєстру прав, адвокати повинні заповнити та направити на адресу Підприємства або його філій Заяву про приєднання до умов Договору (за місцезнаходженням основного робочого місця відповідно до відомостей Єдиного реєстру адвокатів України).

Повідомлення Держінформ’юсту офіційному веб-сайті від 13 травня 2015 року

 

Відмінено обов’язкову акредитацію аптек

14 травня 2015 року набрав чинності Закон України № 326-VIII «Про внесення зміни до статті 16 Основ законодавства України про охорону здоров’я».

Відповідно до норми Закону, не підлягають обов’язковій акредитації аптечні заклади. Акредитація аптечних закладів може здійснюватися на добровільних засадах.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через 30 днів після опублікування.

Закон України № 326-VIII «Про внесення зміни до статті 16 Основ законодавства України про охорону здоров’я» від 09.04.2015 року

 

Підбірку підготувала: 

Христина Іващишин, юрист компанії “Західна консалтингова група”

X